Annetta Willemse Paintings Expo's Blog

Blog

The artist is present: documentaire Abramovic

Blog naar aanleiding van een documentaire over Marina Abramovic rondom haar tentoonstelling in het MOMA, New York, 16 Nov. 2013
Marina Abramovic

The artist is present is een uitgebreide documentaire over werk van Marina Abramovic in aanloop naar en tijdens haar overzicht's expositie in het MoMa New York.
Ik ben fan van dit soort documentaires. Je ziet het werk in een rustige omgeving, alleen zonder afleiding. Ik heb anderhalf uur intens zitten kijken naar het gedachtengoed van deze vrouw.

Haar werk, de performances (met en later zonder Ulay), gaan wat mij betreft over krachtmetingen: met elkaar, man - vrouw, met het leven, met realiteit, vertrouwen. Geheel onafhankelijk van de huidige tijdgeest: nadenken over je eigen rol, je eigen betekenis, je verhouding met de wereld om je heen.

Ze confronteert de argeloze bezoeker er maar mee. In die zin is het spannend om te zien hoe die performances nu werken op het moderne publiek. Publiek wat alles al gehad en gedaan heeft. En niet alleen de kunstliefhebbers die in de jaren 80 al de kleine podia voor deze kunst bezochten, maar Het Brede Publiek.

Ik vraag me af, waarom Abramovic me niet irriteert als een soort grote 'shamanvrouw', of 'wijze vrouw'. Misschien omdat ze geen enkele afhankelijkheid creëert, geen boodschap overbreng. Dat is het fascinerende, ze toont en ze maakt je deelgenoot van je eigen beleving.

De beelden zijn in feite heel sober. Haar laatste performance: ze zit aan een tafel en je kan (een voor een) aanschuiven en tegenover haar zitten. Na 2 maanden verdwijnt ook de tafel en zit je recht tegenover haar. Ze lijkt vanuit een soort meditatie haar blik naar de bezoeker op te slaan en op te gaan in dat moment met die bezoeker. En dat raakt velen die daar zitten. Dat is het ...

Een ouder werk: Een smalle doorgang waarin een bloot koppel staat, je moet je wringen tussen de naakte vrouw en man. Hoe doe je dat, naar wie draai je je toe, je glijdt met je rugzak langs de borst van de vrouw of kies je de man? Het lijkt niets ….