Annetta Willemse Paintings Expo's Blog

Blog

Maria Roosen Vuur in de Kade te Amersfoort

Blog naar aanleiding van tentoonstelling Maria Roosen, Vuur!, 14 Jan. 2018
Maria Roosen

Op naar de tentoonstelling ‘Vuur’ van Maria Roosen.
Je loopt binnen in de grootste zaal op split level niveau. Meteen een mooi overzicht van ranke ladders die behoorlijk schuin staand ook het plafond raken. Hoeveel meter zou dat zijn … 10m? Mooi donker hout met slingers ertussen met objecten van glas en fruit. Een soort restanten van een reuzenfeestje maar ook weer niet echt want de objecten zijn van menselijke maat.

Een piepklein kampeertentje wordt opgehouden door de tentlijnen aan kannen te bevestigen. En wat voor kannen, prachtige kleurige rijke glazen kannen. Een tentje: verwijst dat naar Tracey Emin? We komen nog wel meer referenties tegen. Tenminste zo vat ik ze op, heel grappig.
Een intrigerend zaaltje volgeplakt met foto's van winnaars. Sporters, politici, bekende mensen die op een voor hun zeer goed moment zijn gefotografeerd voor dagbladen of magazines.

Maria Roosen

Boven ook veel werk, veel glazen borsten. Maar ook andere objecten, vaak grappig, soms ontroerend: een hele grote ketting van hout. Een mooie staalkast van geblazen bubbels of zaden, is dat een knipoog naar Damien Hirsch? En de schedel van suikerwerk?
Een mooie stapeling van houten vormen, met als bovenste een teen. (Brancusi) Veel sokkels zijn van bekende vormen in MDF, zoals archiefkasten, een bureau, doos of tafeltjes. Op een gegeven moment is alleen de sokkel over zonder glasobject.

Het zijn eigenlijk hele fysieke werken: het glas blazen, het hout bewerken, het MDF zagen, toch is dat niet dat gene wat je ziet of voelt, het zweet en de tranen. Het werk is mooi, verzorgd, (soms) licht en speels.
Dat maakt het fijn raadselachtig.