Annetta Willemse Paintings Expo's Blog

Blog

Natalya Goncharova

Blog over schilderij van Natalya Goncharova, gezien in Stedelijk Museum Amsterdam 11 Nov. 2013
Self-portrait_at the Clavichord with a Servant by Lavinia Fontana1 650

Vorige week was ik op de tentoonstelling van Kazimir Malevitsj in het Stedelijk. Tussen zijn werken hing ook werk van tijdgenoten zoals dit geinige schilderij met de titel 'linnen' uit 1913 van Natalya. (1881‑1962)

Het is een opmerkelijk fris schilderij, dat komt zowel door de kleur, een beetje Delfst Blauw pallet, als het onderwerp. Hoeveel schilderijen gaan er nou eigenlijk ook over strijken? :-) De kubisten in Parijs, met de zelfde beeldtaal bezig, herinner me ik als werken met grijzen en gelige, beige tinten, ook met met zwart en vaak kwam er een gitaar, een stuk krant, muzieknoot of ander voorwerp in voor. Letters werden ook door hun gebruikt, maar in het rood? Misschien wordt het tijd voor een kubistisch onderzoekje.

Voordat ik zojuist op de site van de Tate Galery (de eigenaar) las dat het een verwijzing kon zijn naar de huwelijkse perikelen van de schilder en haar echtgenoot, hadden we in het Stedelijk Museum uitgebreid bekeken wat er allemaal opstond. Manchetten, kanten kraag, strijkbout, overhemden, een witte en een geplooide, waar de borden los van liggen elders op het doek. Veel detail voor knoopsgaten ook!

In m'n onderzoekje naar deze vrouw veel boeiend materiaal gevonden. Helaas gestorven in armoede, na een toch succesvol creatief leven. Ondanks/dankzij dat: "On June 18, 2007, Goncharova's 1909 painting Picking Apples was auctioned at Christie's for $9.8 million, setting a record for any female artist."

Haar werk is nog steeds geliefd. Onder kenners denk ik, want een lemma is er op de nl wikipedia niet te vinden.

bronnen:

http://web.grinnell.edu/courses/tut/F01/TUT100-04/goncharova2.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Natalia_Sergeevna_Goncharova