Annetta Willemse Paintings Expo's Blog

Blog

Nieuwe opstelling van het stedelijk

Blog naar aanleiding van nieuwe opstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam, 5 Jan. 2018
Nicky de Saint Phalle

Kijken naar de nieuwe opstelling waar veel over te doen is, net als het plotselinge vertrek van Beatrix Ruf. Het gaat met name om de verdieping in de kelder van het nieuwe gedeelte van het gebouw. Opgefrist door Rem Koolhaas voor een aanzienlijk bedrag. Het gaat al snel om grote bedragen zo rond het stedelijk.

Mijn eerste indruk was: het is een winkel. Het is vol. Gebroederlijk (gelukkig ook gezusterlijk - verdienste van Ruf?) hangen en staan de werken dicht bij elkaar.
Dat de wanden van staal zijn i.p.v. hout, valt niet zo op, misschien dat een houten constructie meer ruimte in beslag had genomen. Paula Modersohn-BeckerStaal schijnt goed te zijn voor de klimaat beheersing vertelde iemand me.

Geen ‘white cube’ dus, dat is wel even wennen. Ik weet niet zeker of ik dat fijn vind. Verdienen de inspanningen van deze kunstenaars niet wat meer ruimte?
Het werkt bij de oudere werken, maar hoe moderner de werken of hoe abstracter, hoe meer ruimte ze nodig lijken te hebben. Nola HattermanMisschien is dat ook gewenning. Zijn de recentere kunstwerken gemaakt voor musea en collecties? En nu wordt het museum een soort huiskamer (of winkel).
Het is een snelle reis door de 'moderne' kunstgeschiedenis.

Paula Modersohn-Becker

Lee BontecouEven wat hoogtepuntjes noemen: schilderij van Paula Modersohn-Becker. (2e foto) Zacht van toon, maar toch heel indringend. De combinatie van details - zoals weggedraaid voetje of een verstopte hand - en het weglaten van al het overbodige. Geen harde lijnen, vlakken of kleur. Maar tinten en vegen.

Nola Hatterman

Alvar AaltoEen vrolijk schilderij van Nola Hatterman met afgebeeld Jimmy van der Lack. (3e foto)
Zij is autodidact, via google nog wat afbeeldingen bekeken, lijkt me interessante vrouw. Ze werkte vaak met Surinaamse modellen, waaronder de afgebeelde Jimmy. Amsterdammer Nola, verhuisd in 1953 naar Paramaribo, waar zij een kunstacademie opricht.

Lee Bontecou

Werk van Lee Bontecou, je ziet het er niet meteen van af, maar het is opgebouwd uit zachte stukken velours, linnen gecombineerd met staal, leer, koperdraad etc. Het zijn allemaal gevonden materialen. Suze RobertsonHet ziet er heel strak uit, maar als je goed kijkt (je ziet dat haast niet op de foto nr 4) zie je de verschillende materialen en hardheden.

En nog meer

En van Alvar Aalto een prachtig houten kamerscherm. Glooiend, als een orgel of een mooie zware stof geplooid. Heel mooi. (nr 5)

Een mooie schietinstallatie van Nicky de St Phalle, (nr 1) wist niet dat het Stedelijk die had, een installatie van Yayoi Kusama, een schilderij van Suze Robertson: een Amsterdamse impressionist. Weer een leuke ontdekking! Ze behoorde tot de Amsterdamse joffers! (foto nr 6)Piet Mondriaan

Piet Mondriaan

Een chrysanthyum van Mondraan, tekening ook mooi.

Omhoog bij de recentere geschiedenis was het lichter, ook vol, ik moet daar voor terug komen, de tijd was op. Maar ook hier zag ik weer veel werk van vrouwen. Dat stemt blij.

Veel te zien in deze winkel.

Links