Annetta Willemse Paintings Expo's Blog

Blog

Rothko wil ik liever alleen zien

Blog naar aanleiding tentoonstelling Rothk in het Gemeentehuis Museum Den Haag, 9 Nov. 2014
rothko

Vorige maand (okt 2014) heb ik de tentoonstelling van Rothko in het Gemeenste Museum in Den Haag bezocht. Hoe langer geleden het is, hoe minder gelukkig ik ben over de tentoonstelling. Dat heeft niets met het werk van Mark Rothko te maken. Maar alles met de presentatie: er blijft eens soort beeld hangen van een stoffig klein museum waar de schilderijen nauwelijks inpasten. 

Hoe komt dat? 
Ik denk dat het werk een andere benadering verdient dan 'gewoon' op alle muren te worden opgehangen. Zijn afschuw, om zijn werk te zien ter decoratie, in een omgeving waar mensen voor veel geld te zitten eten, wordt duidelijk uiteengezet. Maar mijn inziens ligt deze presentatie daar heel dicht bij: het hangt eigenlijk ter decoratie van een middagje  uit. 

Nu is het natuurlijk vaker zo dat er op tentoonstellingen werken hangen en dat er dan mensen in de rij gaan staan, kaartje kopen, er langs schuifelen, al dan niet fluisterend, bordjes lezend of luisterend naar (in dit geval) matige achtergrond informatie over het getoonde werk. En dan is het: hoe meer mensen, hoe geslaagder de tentoonstelling. (En dat is eigenlijk heel jammer, want liever loop je natuurlijk in je eentje te dromen.) Maar hier wordt echt geen recht gedaan aan het werk. De zalen zijn te klein of te vol, er is teveel ruis en er zijn te veel kijkers. 

Misschien had het museum kunnen kiezen voor 1 doek per ruimte, of 2 tegenover elkaar, uitgelicht in een verder gedempte zaal. Het betreden van die ruimte benadrukken. Een beetje zoals de presentatie van het doodshoofd van Damien Hirsch in het Rijksmuseum. Hoe kitsch dat ook was, misschien had het hier heel mooi gewerkt.  Er is vast meer te bedenken, meer te halen uit zulke raadselachtige indrukwekkende doeken, dan ze zo gewoontjes op te hangen. 

Het museum heeft mooi werk naar binnen gehaald, maar het niet ontvangen zoals het had verdiend en dat is heel jammer. 
Berlage bites Rothko, zou het hem daar in zitten?